tisdag 26 februari 2008

28 weeks later (film, 2007)

Såg efter-katastrofen-zombierullen 28 days later för nåt år sen. Grannen, ett skräckfilmsfreak av rang med många hundra filmer i sin samling, tyckte att den filmen var en av de bättre som gjorts. Själv tyckte jag att den var medelmåttig. Lite för många longörer för min smak (temposänkningar är ok, men inte longörer), zombisarna var föga skräckinjagande och jag ville nog haft aningen bättre skådespelarkvalitet för att ranka den högre (grannen tyckte skådisarna var asbra...). Regissören Danny Boyle har ju tidigare gjort Trainspotting, som är en höjdare. Men han har även regisserat The Beach, som bygger på Alex Garlands underhållande bok med samma namn. Den rullen blev väl halvdan. Även 28 dagar senare är gjord efter ett Garland-manus.

Till uppföljaren, 28 weeks later, överlät Boyle och Garland regi- och författarsysslorna till annat folk, och satte sig själva i producentteamet. Lyckat drag, det vankas nämligen horror på högsta nivå.

Zombisarna som terroriserade Storbritannien i första filmen, och som dog, är fortfarande döda. I 28 weeks later börjar det bli dags att återkolonisera UK. Man börjar i en tungt militariserad enklav i London. Ett par barn rymmer från enklaven. Det blir tokigt.

Det är obehagligt spännande hela tiden. Man har uppenbarligen skickat sminkpersonalen på fortbildning: zombisarna (naturligtvis kommer de tillbax…) ser nämligen helt jävla nasty ut. Robert Carlyle har en huvudroll! Där har du en skådis med stor yrkesskicklighet. Snyggt och kusligt filmat. Bra musik. Mycket bra slut.

Hittar inga fel.

2000-talets bästa skräckis so far.

Betyg: e e e e e

Inga kommentarer: