tisdag 21 oktober 2008

Vapnet, Döda fallet (Skiva, 2008)

Det finns en handfull gyllene år i populärmusikhistorien. Det senaste inträffade enligt min mening 2005. Av den uppsjö fantastiska låtar som släpptes framfördes hela fyra stycken av östersundsensemblen Vapnet. EP:n Ge dom våld, som innehåller dessa fyra, är en sån där liten sak man matar in i stereon när man känner för en dos fullkomlig njutning (nej; har inte kablat över den till ipoden. Skulle lätt lyssna sönder plattan).

Efter ytterligare några släpp finns nu fullängdarn Döda fallet i skivbutikerna. Jag har ju, med facit i hand, aldrig varit ett stort fan av detta format. Det finns många fullängdare som är nästan fantastiska, men att en fullängdare inte håller hela vägen är en naturlag. Några enstaka undantag, som bekräftar regeln, finns självfallet.

Döda fallet är en riktigt bra skiva. De svaga länkarna är till och med bättre än 95% av all aktuell pop. Det kryllar av fyror. Antalet låtar som tangerar Ge dom våld-divisionen är till antalet tre: Allt skrivs om, Såg aldrig dig och Det rör inte hjärtat. Skall mycket till om dessa tre inte hamnar på 2008:s top 20 efter nyår.

Min femåring har gått och nynnat på Allt skrivs om. Säger en del om hur catchy grejer låtskrivarn Martin Abrahamsson slänger i hop.

Betyg: e e e e

Inga kommentarer: