torsdag 16 oktober 2008

The Trial of Colonel Sweeto (Bok, 2007)

Döm inte en bok efter omslaget, heter det. Ibland gör jag det ändå.

Fick syn på den här på bibblan. Omslaget utgörs (som du kan se) av en mobb bestående av uppjagad konfektyr som står i begrepp att bränna en förtvivlad, ensam karamell på bål. Redan där tyckte jag att det var en höjdarbok.

Slöbläddrade i den. Konstaterade att den innehöll nästan tvåhundra färgsprakande, morbida och helt jävla skruvade seriestrippar.

Väl hemma sträckläste jag den, blev förälskad i den och beställde den bums.

Upphovsmannen heter Nicholas Gurewitch och är precis en sån där serietecknare jag beskrev i 19/9-recensionen: allt han gör är magiskt bra (åtminstone allt i denna samling). Han publiceras tydligen i ett gäng engelskspråkiga vecko- och månadsmagasin.

Som tecknare är han brilliant. Utan problem pendlar stripparna mellan ett dussin olika, tekniskt fulländade, både mono- och polykroma stilar.

Ett exempel på en typisk Gurewitch-story: en ensam liten gosse ser moloken ut och säger "Boy, I'd sell my soul for a puppy". I ruta två blir han bönhörd och en hundvalp uppenbarar sig. I ruta tre och fyra har de en jättemysig dag med frisbeekastning och tittande på magnifik solnedgång. I den femte och sista rutan ser vi pojken fjättrad i kedjor i en obehaglig ställning i ett inferno av eld. Slut.

Betyg: e e e e e

Inga kommentarer: