onsdag 24 september 2008

Doktor Kosmos, Hallå? (Skiva, 2008)

Blev för tolv-tretton år sen medsläpad på en tillställning i Uppsala. Det visade sig vara en Doktor Kosmos- släppfest: ett band som var totalt obekant för mig. Antar att det var Socialmedicin-releasen. Börja följa orkestern på allvar först i och med 1996 års Stjärnjerry, en rockopera. Över åren tyckte jag att de gick från klarhet till klarhet. Evas' Story från 2000 var en riktigt bra skiva. Reportage! Från 2002 tycker jag förtfarande är en av de tio bästa svenska skivorna nånsin (och låten Bredäng Centrum är en av de tio bästa svenska låtarna nånsin). Gruppen hade nu börjat tona ner de värsta tokroligheterna.

Sen var de roliga slut. Ett enkelt svar från 2005 är inte bara seg och ointressant, utan alldeles för lång (låten Lesbian Wannabe undantagen). Har knappt lyssnat alls på den.

Ensemblen borde vid det här laget kanske lagt ner: de för ett självkritiskt resonomang om just detta i en text på sin senaste fullängdare, Hallå? Själv rusar jag inte längre till skivbutiken vid släppdatumet för en Doktorn-skiva. Hallå? kom i våras; låna den först häromdan på bibblan.

Det visar sig faktiskt att musikaliskt är inte den kreativa trasan helt urvriden! De flesta låtar är faktiskt riktigt bra. Textmässigt går de dock på tomgång (vilket de f ö oxå insiktsfullt reflekterar över i en låt). Eller så kanske det bara är så att man en enda gång skulle vilja höra vänsterpoptexter skriva av någon marginaliserad stackare från landsorten. Var finns de?

Betyg: e e e

Inga kommentarer: