onsdag 19 mars 2008

Owe Gustafson (Utställning, 2008)

Läste om Owe Gustafson i morgontidningen. Hört talas om honom? Nä, tänkte väl det. Nu är det emellertid så att alla har sett hans teckningar – han stod för animationerna i Fem myror är fler än fyra elefanter. Karln är väl med andra ord något av ett grafiskt one hit wonder.

När SVT inte längre behövde hans tjänster åkte alla original ner i soptunnan. Gustafson lyckades dock plocka hem 50 filmceller och 30 skisser, som ställdes ut på Seriegalleriet på Söder för ett par år sen. (Njut här nedan av den omåttligt roliga affischen från denna utställning.) Nu har tydligen Gustafson kommit in i ett nytt elefantstim och gjort ett trettiotal akrylmålningar. I det vardagsrumsstora, ovan nämnda galleri kan man nu fram till 9 april njuta av hans elefantverk. Både jag, fem- och tvååringen gillar dem skarpt.

Det är anmärkningsvärt att de grafiskt klämmiga, iögonenfallande elefanterna inte gått samma öde till möte som Pippi Långstrump, Bamse, Mumin och hans crew, Nalle Puh, Kalle Anka, Batman, Spiderman etc. Det vill säga hamnat på tandkrämstuber, lakan, godis och miljarder andra prylar. Här skulle Gustafson, eller möjligen SVT kunna casha in rejält med deg. Antar att det hänger samman med nåt sorts profitförbud SVT belagts med. Eller så kan det helt enkelt vara så att Gustafson inte säljer sin själ till mammon. I såna fall: respekt.

Betyg: e e e

Inga kommentarer: