söndag 23 mars 2008

Lonely Planet - The Arctic (Bok,1999)

Ännu ett bokreaförvärv. Min lokala bokhandlare saluförde ett par hylldecimeter svårsålda Lonely Planet- guider för 49 spänn. Jag är upp över öronen förälskad i Lonely Planet. Nu förhåller det sig som så att jag aldrig använt en lp-guide på fältet, av olika anledningar. Som svårartad geografijunkie har jag dock haft många trevliga stunder med dessa böcker: de ger mig precis det jag vill veta om platser jag aldrig ens kommer att komma i närheten av. Nu, tex, övervägde jag länge och väl om jag skulle investera i en Kuwait/Bahrein/Qatar-guide. Jag menar: reser jag nånsin till gulfen lär det då rakt inte vara dessa länder jag besöker. Jag vill- men, man måste prioritera (Iran och Oman ligger bäst till). Ändå känner jag, i egenskap av geografijunkie, att jag kan inte lämna detta jordeliv utan att ha skaplig koll på dessa avkrokar. Som sagt: lp ger mig precis det jag vill veta.

Nåväl, min tidsbudget medger för tillfället max ett lp-läs. Efter stor vånda tjackade jag guiden "The Arctic". Sameland lär jag förr eller senare besöka. Grönland ligger faktiskt rätt högt på att-besöka-listan. Klart som fan man skulle vilja se Alaska, kanadensiska och ryska nordkusten, Kolahalvön, Kamtjatka och alla andra halvöar och öar i de norra haven, men det är bara att inse: jag kommer aldrig dit. Jag sörjer – Lonely Planet tröstar genom att ge mig en eminent sammanfattning av dessa platser.

Ett litet exempel: om den på Koalahalvön belägna staden Nikel får vi bla veta att ”there’s nothing to prepare a visitor for Nikel. Even the slums of the teeming Indian cities emit some sense of hope, while this particular suburb of hell seems to be past despising its own condition”. Gör gärna som jag och googla fram några bilder över Nikel. Håll i hatten...

Nu lärde jag mig på några dagar ett och annat om inuiter, isbjörnar och glaciärer (och Nickelbrytning). Men jordklotets arktiska delar är försiktigt uttryckt enorma: fattar inte varför Lonley Planet försökt klämma in hela detta område i en bok (norra Sverige täcks tex av blott nio sidor.) När jag turistar i Arktis packar jag troligen ner nån mer specialiserad bok.

Betyg: e e e e

Inga kommentarer: