måndag 10 november 2008

This is Stockholm (Bok, 2008)

I det eclecticumska hemmet heter husorganet Svenska Dagbladet. Varje fredagmorgon börjar jag alltid, alltid, alltid med att bläddra fram till mittenregionen av kulturdelen. Där finns Stockholmsnatt - sveriges kanske bästa serie. Den är författad av SvD journalisten Stefan Thungren och tecknad av Pelle Forshed.

Samtliga stockholmsnattavsnitt finns sedan några veckor utgivna i en bok, där de samsas med avsnitt av douns tidigare, snarlika serie Disco Sucks.

Disco Sucksavsnitten hade också sin charm, men formen var långt ifrån lika koncis som Stockholmsnatt. Textmässigt känns de en smula omständliga och bildmässigt har Forshed inte riktigt hittat fram. Dessutom är serien adresserad till disko/housenördar, vilket blir lite tradigt efter ett tag.

Stockholmsnatt kan läsas av alla. Thungren sade i en intervju att "Stockholmare känner ett tryck av att vara hippast i europa". Exakt detta har duon tagit fasta på, skruvar ett par varv och levererar ofattbart roliga strippar. Teckningarna, som går i svart-vit-turkos är en fröjd för ögat och skildrar Stockholms ex- och interiörer. Serieskaparna hänger tydligen ute en hel del, vilket gör att det blir "förstahandsinformation".

This is Stockholm är oumbärlig i och med att den är en komplett Stockholmsnattsamling. Är väl också kul att ha Disco Sucks, även om den serien inte är sverigeledande.

Betyg: e e e e e

Inga kommentarer: