tisdag 11 november 2008

The Last King Of Scotland (Film, 2006)

Idi Amin är ju en av de där blindgalna, blodtörstiga, paranoida diktatorerna man har hört talas om. Med tanke på att karln begått spektakulära brott mot mäskligheten så är det ju en civiliserad människas plikt att ha någon sånär koll på vad Amin var för en figur. Här har undertecknad slarvat: det enda jag visste om honom var att han styrde Uganda på 70-talet, och att han var just helt jävla hatthylla.

I The Last King of Scotland får vi följa en nyexad skottsk läkare (spelad av James MacAvoy) som vill ha lite äventyr och börjar jobba i Uganda där Amin nyligen kommit till makten. Huxflux blir han diktatorns personlige läkare. Amin respekterar skotten som blir något av personlig rådgivare. Läkarn softar dagarna i ända vid presidentpalatsets pooler. Dessutom vänstrar han med en av Idis fruar. Sen blir saker och ting rätt nasty.

Vi får följa den ugandiska utvecklingen uteslutande genom skottens ögon. Man får sjysst inblick i terrorns mekanismer, men framför allt är det en spännande film där karaktärerna glider runt i ett töcken av paranoia.

Forest Withaker som gör Amin, och fick en Oscar, är kanske den allra största behållningen.

Betyg: e e e e

Inga kommentarer: