tisdag 18 november 2008

Rediscovering Vinland (Bok, 2007)

Man snöar ju in på grejer. Nu blev det vikingar. Atlantresorna i synnerhet och Vinlandsresorna i übersynnerhet. Du kanske inte vet var Vinland ligger? Chill out - det vet ingen.

Några isländska sagor gör gällande att en grönlänning vid namn Leif Eriksson (han känner du däremot till) seglade västerut och upptäckte land. Fram till 1960-talet fanns inga bevis för att så verkligen skett. Helge Ingstad, norsk historiker, lyckades under detta decennium att gräva ut en vikingagård på Newfoundlands norra spets. Långnäsa åt Columbus.

I de isländska sagorna talas det om tre områden. Helluland och Markland anses vara lätta att identifiera (Baffin Island och Labrador). Däremot tvista de lärde om var Vinland i själva verket låg/ligger. Att Ingstads gård är för nordligt belägen för att ligga i Vinland är man dock överens om.

Stötte på den här boken på nätet. En döv, pensionerad verktygsmakare från Arizona, Fred Brown, har gjort en print-on-demand bok om sin egen teori - Vinland är lika med Rhode Island, Staterna. Han bodde i dessa krokar tidigare och har under mer en trettioårs tid gjort egen research.

Han är inte bara säker på att Rhode Island är Vinland; han försöker dessutom bevisa att vikingarna hoppade i säng med de lokala indianerna och att det således finns vikingagener i desamma.

Jag har inte lyckats hitta något bemötande från vetenskapshåll. Själv kan kan jag tycka att hans Vinlandsargument verkar rimliga. Då vore ju följaktligen hans DNA-teorier också rimliga, men de bevis han åberopar vete tjyven om de skulle hålla för en vetenskaplig granskning.

Hans sammanfattning av Vinlandssagorna är däremot riktigt underhållande läsning.

Betyg: e e e

Inga kommentarer: