Man bör bläddra i en stor fotobok då och då. Det gör gott. Eller ont. Lars Tunbjörk är en meriterad fotograf som figurerat i både svenska och utländska tidningar. Ställt ut på Moderna muséet har han också, med fotona i just denna bok faktiskt.
Boken innehåller foton från resor Tunbjörk gjort i Sverige mellan -89 och -95. Kameran har han riktakt mot lite halvtrashiga objekt: sunkiga nöjesparker, Ullared, finlandsfärjor, ja, du fattar. Den enda skriftliga information man får om bilderna är i princip i vilken kommun de är tagna.
Det är en obehaglig mix av humor och svärta över fotona, som är fulsnyggt läckra allihop. Det är uppenbart att Stockholmaren Tunbjörk sökt sig till miljöer han normalt sett inte vistas i, och som han finner omåttligt exotiska. Bilderna avslöjar en enorm fascination av fula varuhusentréer, textade prisskyltar, undermålig butiksinredning, ödsliga torg och människor klädda i budgetplagg. Ska vi snacka klass har han försökt skildra underklassen, eller motsvarande.
"Tunbjörk skildrar ett folkhem på dekis, eller i varje fall ett samhälle som totalt kapitulerat för kommersialismen i alla dess former", skrev Dagens arbete och beskrev därmed insiktsfullt vad boken handlar om.
Jag gillar Tunbjörks projekt. Nu tycker jag han tar sin kamera och går ut och betar av övriga Sverige: en medelklass på dekis, och en överklass på dekis och hur även dessa klasser kapitulerat för kommersialismen i alla dess former.
Betyg: e e e e
onsdag 21 maj 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar