söndag 27 juli 2008

1421, the year China discovered America (Bok, 2002)

Snubblade över den här i staterna. Gavin Menzies är en pensionerad, brittisk ubåtskapten som hävdar att Amerika upptäktes av kinerserna sjuttio år innan Columbus. Han har skrivit en bok om sina teorier.

En tokfan, utgick jag från, men det kan ju vara intressant att se vad karln lägger fram för bevis. Dessutom har jag på andra håll läst att det finns indikationer på att Kineserna hann först: precolumbianska ankare utanför Kalifornien o dyl.

Det visar sig att Menzies inte bara tror att Kineserna upptäckte Amerika. Det här är vad han tror: fyra galet stora flottor seglade ut från Kina 1421. De delade upp sig och kom hem 1423. Under dessa år landsteg de som sagt i nord- syd- och mellanamerika samt Västindien. De rundade såväl Godhoppsudden samt Kap Horn. De seglade längs en stor del av Afrikas och Indiens kuster. Upptäckte Australien, Nya Zeeland, och en skrälldus oceanska riken. Upptäckte Antarktis. Rundade Grönland. Besökte Island. Seglande från Island till Kina via nordryska kusten. Världsomseglade. Etc. Etc.

Right on.

Varför har detta undgått världens historieforskare, menar Menzies? Jo; direkt efter flottornas hemkomst kom en galen kejsare till makten som ville isolera Kina fullständigt från omvärlden. Han tillsåg därför att alla dokument som visade att Kinerserna egentligen var riktiga globetrotters utplånades.

Menzies fullkomligen kräks bevis som stärker hans hypoteser. DNA. Utgrävningar. Släktskap i språk. Kartor som visar diverse landområden innan de europeiska upptäcktsfärderna.

Omåttligt intressant att se hur fackmän tacklar detta, tänkte jag en bit in boken. Hittade föga förvånade sajten 1421exposed.com. Här misskrediteras författaren på mobbingnivå av ett gäng historieforskare, med en australiensisk doktor i spetsen. Menzies bevis är inte vatten värda, menar de.

Va fasen, en fejd i hirorikersfären piggar upp. Boken läser jag som en sorts äventyrsroman. Som sådan är den bra. Klart kineserna inte genomförde en bråkdel av vad den gamle kaptenen hävdar, men att de korsade Stilla havet och nådde Amerika på 1420-talet låter väl rimligt?

Betyg: e e e e

Inga kommentarer: