lördag 15 maj 2010

Flickvännen (bok, 2009)

En bok om en flickvän som går runt i sin lyxiga villa och tänker på inredning och utseende, medan den kriminelle pojkvännen är ute på en stöt. Detta, i kombination med omslaget hade normalt sett gjort att jag inte ens övervägt att läsa boken.

Men nu rör det sig om en Karolina Ramqvist-bok. Jag har läst alla hennes tidigare böcker och vet att hon är riktigt bra, så den här övervägde jag inte ens att hoppa över.

Ramqvists språk är enkelt och sävligt, och det jag gillar bäst med hennes böcker. I Flickvännen får vi dessutom en spännande story, trots att större delen av boken som sagt mest handlar om en tjej som går och grunnar i en kåk. Karin, som flickvännen heter, är sofistikerad lyxhustru med medelklassbakgrund. Hon har varit fotomodell och har materiellt sett allt man kan önska sig. Men är hon lycklig?

Ja. Faktiskt.

Hon konstaterar att hon bara vill vara hans flickvän. Det räcker så. Boken är en skildring av en i högsta grad tänkande, men störd människas inre liv. Ju längre tid pojkvännen är ute på rövarstråt, desto mer ökar spänningen. Och i den sista delen av boken serveras en fin final då hennes polare, tillika pojkvännens polares flickvänner, kommer på tjejkväll.

En annorlunda gangsterroman.

Betyg: e e e e

Inga kommentarer: