torsdag 27 maj 2010

Flickan (film, 2009)

Hade en finne hårbotten igår. Kom då på att jag faktiskt glömt skriva om den här filmen, gjord av heta formkollektivet Acne. Den gick på tv för några veckor sen.

Filmgrenen av kollektivet har bl a ägnat sig åt reklam- och dokumentärfilm, men i fjol drämde de till med en äkta långfilm, Flickan

På förhand tänkte jag mig att det estetiska lär de lätt ro i land - det där med regi, manus, skådespeleri kan gå precis hur som helst.

Jodå, det visade sig att det estetiska - fotot och scenografin - är behållningen med filmen. Möjligen blir man efter ett tag less på tidsmarkörsorgien. Filmen utspelar sig 1981, och det vill man verkligen visa genom att låta tidstypiska produkter och företeelser ideligen hamna i blickfånget.

I övrigt är Flickan ett dussindrama. Man blir bara halvt engagerad i berättelsen om flickan som skall tillbringa en sommar med sin faster som barnvakt. Fastern drar med en snubbe - "bara ett par dar" - och flickan blir själv i sin kåk en lång tid. Kul idé, men känslan av dramatik vill inte riktigt infinna sig och regissören Fredrik Edfeldt är väl ingen virtuos. Bianca Engström, som spelar flickan, är bra.

Betyg: e e e

Inga kommentarer: