lördag 12 mars 2011

En idiot på resa (tv-serie, 2010)

Ricky Gervais och Stephen Merchant har det inte lätt. Det första de gjorde för tv blev deras magnum opus. Komediserien the Office från 2001 blev en global knakelibraksuccé. Många, inklusive undertecknad, klassar den som riktigt stor konst. Serien Extras som blev deras andra tv-projekt var ohyggligt rolig och fick välförtjänt bra kritik. Men vi var många officefans som i avsnitt efter avsnitt satt och kände: "njaaa... killarna kan ju faktiskt ännu bättre än såhär." Dumt, naturligtvis, man skulle ju mycket väl kunna njuta rakt upp och ner av Extras.

Just nu rullar En idiot på resa på Svt, ett knasigt reseprogram Gervais och Merchant gjort med sin vän Karl Pilkington (som de tidigare sänt lite radio med). De först nämnda är tydligen fascinerade över att den senare är fullständigt och genuint ointresserad av resande, därtill sjukligt bekväm. Gervais och Merchant trodde att man skulle kunna göra tv på detta och skickade ut sin hemkäre vän till världens sju underverk med en kameraman som ständig följeslagare.

Jag försökte radera ut upphovsmännens CV ur medvetandet när jag slog på premiärepisoden. Även om serien är en riktigt kul idé på pappret så blir det riktigt träligt i praktiken. Jag såg inte alls det roliga i resenären. Själva skildringarna av resmålen är högst medelmåttiga. Orkade faktiskt inte se klart programmet. Råkade nyss se Peruavsnittet, del sju. Någon rolighet slinker det väl ur Pilkington, men projektet borde stannat på ritbordet.

Betyg: e e

Inga kommentarer: