onsdag 11 augusti 2010

NK News (tokig hemsida, 2005-)

Vet inte riktigt var jag ska börja när jag ska beskriva hemsidan NK News. För att överhuvud
taget ha en chans att begripa någonting måste man vara bekant med nordkoreanska statens nyhetsbyrå KCNA.
.
KCNA har monopol på all nyhetsrapportering i det hermetiskt slutna riket. Sedan 1996 har byrån en hemsida. Sidan är oerhört svårnavigerad och har en layout som för tankarna till www anno tidigt nittiotal.
.
Nyhetsvärderingen är rent orwellsk och samtidigt som man fasar över att landets 23 miljoner innvånare matas med sådan dynga kan man faktiskt inte låta bli att dra på smilbanden.
.
Dagligen presenteras 10-20 rubriker på vilka man kan klicka för att få en längre, eller kortare text. Strängt taget är det bara en handfull nyheter som återkommer om och om igen.
.
Dels är det alla floral baskets som antingen nedlagts vid monument, eller delats ut än hit, än dit mellan olika diplomater.
.
Dels visar man det massiva stödet regimen har runt om i världen genom att citera diverse framstående människors hyllningar av härskaren Kim Jong-Il. Bland annat förekommer svensken och Kim-fantasten Christer Lundgren som vi alla känner till (inte), 33 gånger i nyheterna. Har är ordförande i Svensk-Koreanska föreningen. När det svenska Kommunistiska Partiet (medlemsantal: 1500) gör ett pro-nordkoreanska uttalande blir det rubriker i KCNA.
.
Dels tokskäller man i nyhetsform på Japan, the US imperialists och the south Korean puppet warmongers (jo, länderna kallas oftast så (observera det gemena s:et i south!)).
.
De tre ovanstående nyheterna dyker i princip dagligen upp i olika former. När landet drabbas av en katastrof av globalt intresse rapporterar byrån ibland, ibland inte, ibland med flera dagars fördröjning och oftast med helt obetalbara formuleringar. Såhär lät en passage i sommarens nyhet där folket för första gången fick veta att landet drabbats av massiva översvämningar:
.
Not a small number of industrial establishments were damaged or flooded, inflicting an adverse effect on the economic growth and the people's living.
.
Kan verkligen rekommendera ett besök på denna nyhetsbyrås hemsida!
.
Nu till NK News.
.
Sidan har skapats av en anonym amerikansk tjomme som skulle lära sig att utveckla hemsidor. Enligt egen utsago hade han inte en susning om vad sidan skulle handla om. Han tog fasta på sin fascination av personkulter och det faktum att han ibland dumsurfade på KCNA.
.
Jänkarn hade noterat att KCNA-nyheterna inte fanns i något databas överhuvudtaget. Det går inte att söka artiklar på sidan. Detta blev alltså ett gyllene tillfälle att lära sig att göra databaser. NK News är alltså en databas med KCNA-material.
.
Men NK News-killen gillar även satir så man kan tillika hitta en KCNA hall of fame där den mest urspårade journalistiken från byrån finns listad.
.
Vi bjuds även på en KCNA random insult generator, en Gregorian - Juche Era [nordkoreas egen tideräkning] Conversion Tool och en massa annat smått och gott.
.
En hysteriskt rolig mischmasch-sida som i botten är djupt tragisk.
.
Adress: nk-news.net. Förväxla inte med nknews.org.
.
Betyg: e e e e e

Inga kommentarer: