måndag 9 november 2009

The Vinland Sagas (bok, 2008)

Är du det mista intresserad av historia har du säkert en plats i en svunnen tid du drömmer om att besöka. Undertecknad skulle ju ge sin högra arm (underarmen åtminståne... den vänstra) för att få en plats på den skuta Leif Eriksson seglade till Nordamerika med.

Eriksson bodde i den Grönländska vikingakolonin som under ett par århundraden blomstrade, för att sedan tyna bort under ytterligare ett par århundraden. Hans, och tre efterföljares resor till Nordamerika finns beskrivna i de två isländska sagorna Grönlänningasagan och Erik Rödes saga, i folkmun kallade Vinlandssagorna. Vid det här laget har jag läst en hel del om sagorna, men inte själva sagorna. Hittade Penguin Classics-utgåvan The Vinland Sagas på en nätbokhandel.

Inte nog med att man får en lättgenomtränglig engelsk nyöversättning av sagorna, vilka dessutom visade sig vara fantastisk läsning. Den lilla skriften är även fullmatad med kartor, släktträd, ritningar, bakgrunder och kommentarer till sagorna. Vidare finns en lista över var sexton auktoriteter på området genom årens lopp menat att Vinland (själva platsen där Eriksson bosatte sig) borde ligga.

Karln som skrivit introduktionen, Gísli Sigurðsson, slänger själv fram en egen hypotes om Vinlands koordinater: Prince Edwards Island, Kanada.

En makalöst bra introduktion till Vinlandsäventyren.

Betyg: e e e e e

Ps. Läs gärna mitt inlägg från 18:e nov i fjol och direkt ovanstående inlägg.

Inga kommentarer: