onsdag 18 november 2009

Anvil! The story of Anvil (film, 2008)

Steve "Lips" Kudlow är femti bast, bor i Toronto med fru och barn och kör ut skolmat. Han kan inte släppa sin dröm: att hans heavy metal-band skall brejka.

Lips och trummisen Robb Reiner bildade sitt band Anvil för 31 år sen. Alla heavy metal-lyssnare världen över vet vilka Anvil är: de hade ett par halvhittar tidigt åttiotal. I samma veva lirade de på samma festivaler som Scorpions, Bon Jovi och Whitesnake. Många tungviktare i genren nämner Anvil som influenser.

Det ville sig inte riktigt för bandet, karriären gick käpprätt utför. Under 00-talet fick de mest nöja sig med gig på, typ, Torontos sunkigaste pubar. Skivbolagen vill inte ta i dem med tång.

Men Lips har bestämt sig: Anvil bara ska lyckas.

Anvils gamla roddare Sasha Gervasi, framgångsrik diversearbetare i kultursvängen, följde Anvil med kamera från 2005 och ett par år framåt. Detta resulterade i filmen Anvil! The story of Anvil som kom på dvd i år.

Filmen är en ren njutning. Den skildrar livslång vänskap, musikindustrin och hur det här med hang on to your dream kan ta en till både fantastiska och förnedrande platser.

Lyssnade du på musik under åttiotalet måste du se den här. Verkligen måste.

Betyg: e e e e e

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Sa ju det... ;-)

Ecl sa...

Som vanligt gå man bet på Spotify när man ska hitta nåt...

Har fortfarande inte hört HELA Metal on metal på 25 år.