tisdag 8 juni 2010

Mugabe och den vita afrikanen (film, 2009)

Zimbabwe är ett land i ofattbart kaos som sedan självständigheten 1980 styrs av tokdåren Robert Mugabe. Våld, valfusk och inflation på 66 000 procent är bara några av de fenomen som nått oss via media de senaste åren.

Den brittiska dokumentären Mugabe och den vita afrikanen handlar om ännu en av diktatorns galenskaper: alla vita Zimbabwier kan dra åt helvete. Sedan ett antal generationer tillbaka har landet haft en vit befolkning. I dagsläget runt en procent. Mugabe tål dem inte och han tänker knäcka dem.

En betydande del av de vita är jordägare och Mugabes drag är en jordreform gör de vitas ägarbevis värdelösa. Istället hamnar de vitas gårdar i händerna på den svarta eliten. I filmen får vi följa Michael Campbell med nära och kära som försöker ta hjälp av domstolarna för att få behålla sin farm. Trakasserierna Mugabe svarar med är chockerande.

Filmen är extremt välgjord, gripande och obehaglig. Känner du för 90 minuter outhärdligt spännande nutidshistoria så leta upp den här. SVT visade den nyligen, men hade bara rättigheter för någon veckas upplägg på SVT play. Den oscarsnominerades.

Betyg: e e e e e

Inga kommentarer: