Den engelska fotbollsligan är världens skönaste. Varje vecka presenteras en slumpmässig spelare från ligan säsongen 76-77, som han såg ut på Topp's Chewing gum-samlarkorten.
...nu, tar jag jullov.
Här recenseras allt som kommer i min väg och som har minsta anknytning till kultur: musik, film, böcker, konserter, tv, teater etc etc etc. Gammalt som nytt. Betyg delas ut enligt en femgradig skala. e = dynga. eeeee = världsklass.
Naturligtvis rågillade jag böckerna när jag som femtonårig rollspelare läste dem. Filmerna var maffiga. Jo - jag tyckte även de var bra, men masspsykosfaktorn skall inte förringas. Det var även lite kittlande att se de förlängda versionerna på dvd.
Nu har man för första gången sett dem med lite distans och perspektiv.
Alver och orcher? Är det nåt å ha? Njaaa, det vetefan...
Men trots alla knytt är JRR Tolkiens ringen-böcker riktigt fina äventyrsromaner. Regissören Peter Jackson har inte klåpat sig när det kommer till adapteringen.
Dessutom har ingen, trots att snart ett decennium förflutit, lyckats få till lika häpnadsväckande masscener. Och såna finns det många av.
Betyg: e e e e
Det är klart; har man en klang som för tankarna till Jesus & the Mary Chain, kommer från Glasgow och har en frontman som ser ut som en ung Joe Strummer så har man mycket gratis.
När det kommer till komposition har de allt kvar att bevisa. Det kan inte vara själva musiken som fått världspressen i gå ner i spagat.
Jag räknar inte ut dem: både Suede och Daft Punk hypades trots svaga debutskivor. Först några år efter hypen levererade de ett par knäckande bra plattor. Återstår att se om Glasvegas kan göra samma bedrift.
Betyg: e e e
Några isländska sagor gör gällande att en grönlänning vid namn Leif Eriksson (han känner du däremot till) seglade västerut och upptäckte land. Fram till 1960-talet fanns inga bevis för att så verkligen skett. Helge Ingstad, norsk historiker, lyckades under detta decennium att gräva ut en vikingagård på Newfoundlands norra spets. Långnäsa åt Columbus.
I de isländska sagorna talas det om tre områden. Helluland och Markland anses vara lätta att identifiera (Baffin Island och Labrador). Däremot tvista de lärde om var Vinland i själva verket låg/ligger. Att Ingstads gård är för nordligt belägen för att ligga i Vinland är man dock överens om.
Stötte på den här boken på nätet. En döv, pensionerad verktygsmakare från Arizona, Fred Brown, har gjort en print-on-demand bok om sin egen teori - Vinland är lika med Rhode Island, Staterna. Han bodde i dessa krokar tidigare och har under mer en trettioårs tid gjort egen research.
Han är inte bara säker på att Rhode Island är Vinland; han försöker dessutom bevisa att vikingarna hoppade i säng med de lokala indianerna och att det således finns vikingagener i desamma.
Jag har inte lyckats hitta något bemötande från vetenskapshåll. Själv kan kan jag tycka att hans Vinlandsargument verkar rimliga. Då vore ju följaktligen hans DNA-teorier också rimliga, men de bevis han åberopar vete tjyven om de skulle hålla för en vetenskaplig granskning.
Hans sammanfattning av Vinlandssagorna är däremot riktigt underhållande läsning.
Betyg: e e e
Nu ska jag tala om vilka av låtarna du bör lyssna på på färska Silence is wild: alla*.
Som plattan har roterat i stereon! Inga dussinlåtar här inte. Hyvönen har ett eget fantastiskt och lekfullt sound (som skiljer sig från hennes tidigare alster). Man blir helt fast i texter och melodier. Du har Enemy within, Highway 2 U, Scandinavian blonde och Birds som bräcker det mesta på planetens popmarknad just nu.
Och så har du Dirty dancing. En av världens 200 bästa låtar nånsin. Lyssnade just på den för cirkus 50:e gången, och det vill bara inte sluta skälva inombords.
Betyg: e e e e e
*Ok, låtarna Science och Why do you love me so much kan man kanske klara sig utan, men de är inte dåliga.
BLACK SABBATH (Titel på LP) (Snitt: 2,8 e:n)
Black Sabbath e e e e
Wizard, The e e e
Behind The Wall Of Sleep e e e e
N.I.B. e e e e e
Evil Woman e
Sleeping Village e e
Warning e
Wicked World e e
PARANOID (4,0):
War Pigs / Luke's Wall e e e e e
Paranoid e e e e e
Planet Caravan e e e e e
Iron Man e e e e e
Electric Funeral e e e e e
Hand of Doom e e e
Rat Salad e e
Fairies Wear Boots e e
MASTER OF REALITY (3,9):
Sweet Leaf e e e e e
After Forever e e e e
Embryo e e e e
Children of the Grave e e e e e
Orchid e e e
Lord of This World e e e
Solitude e e e e
Into the Void e e e
VOL. 4 (2,1):
Wheels Of Confusion e e e e
Tomorrow's Dream e e
Changes e e e e
FX e e
Supernaut e e e
Snowblind e e
Cornucopia e
Laguna Sunrise e
St. Vitus' Dance e
Under The Sun / Everyday e e
SABBATH BLOODY SABBATH (3,4):
Sabbath Bloody Sabbath e e e e e
A National Acrobat e e e e
Fluff e e e e
Sabbra Cadabra e e e e e
Killing Yourself to Live e e
Who Are You? e
Looking For Today e e
Spiral Architect e e
SABOTAGE (1,8):
Hole in the Sky e e e
Don't Start (Too Late) e
Symptom of the Universe e e e e e
Megalomania e
The Thrill of It All e
Supertzar e
Am I Going Insane (Radio) e
The Writ e
TECHNICAL ECSTASY (1,8):
Back Street Kids e e
You Won't Change Me e
It's Alright e e e e e
Gypsy e
All Moving Parts (Stand Still) e
Rock N' Roll Doctor e
She's Gone e e
Dirty Women e
NEVER SAY DIE! (2,3):
Never Say Die e e e e e
Johnny Blade e e e
Junior's Eyes e e e
A Hard Road e e e e
Shock Wave e
Air Dance e e
Over to You e
Breakout e
Swinging the Chain e
(Sammanfattningsvis kan man väl säga att Paranoid bör ingå i populärmusikens egen kanon, Sabotage och Tecnical Ecstasy är ena jävla skämt (Symptom of the Universe och It's Alright undantagna (Bill Ward på sång på den seare f ö)) och att Ozzy aldrig sjöng bättre än på den självbetitlade debuten. Dessutom bör man känna till att många låtar med lågt betyg innehåller gudomliga riff (Sleeping Village, Supernaut och Air Dance för att nåmna några): tyvärr havererar den övriga låtstrukturen.)
Efter ytterligare några släpp finns nu fullängdarn Döda fallet i skivbutikerna. Jag har ju, med facit i hand, aldrig varit ett stort fan av detta format. Det finns många fullängdare som är nästan fantastiska, men att en fullängdare inte håller hela vägen är en naturlag. Några enstaka undantag, som bekräftar regeln, finns självfallet.
Döda fallet är en riktigt bra skiva. De svaga länkarna är till och med bättre än 95% av all aktuell pop. Det kryllar av fyror. Antalet låtar som tangerar Ge dom våld-divisionen är till antalet tre: Allt skrivs om, Såg aldrig dig och Det rör inte hjärtat. Skall mycket till om dessa tre inte hamnar på 2008:s top 20 efter nyår.
Min femåring har gått och nynnat på Allt skrivs om. Säger en del om hur catchy grejer låtskrivarn Martin Abrahamsson slänger i hop.
Betyg: e e e e
Fick syn på den här på bibblan. Omslaget utgörs (som du kan se) av en mobb bestående av uppjagad konfektyr som står i begrepp att bränna en förtvivlad, ensam karamell på bål. Redan där tyckte jag att det var en höjdarbok.
Slöbläddrade i den. Konstaterade att den innehöll nästan tvåhundra färgsprakande, morbida och helt jävla skruvade seriestrippar.
Väl hemma sträckläste jag den, blev förälskad i den och beställde den bums.
Upphovsmannen heter Nicholas Gurewitch och är precis en sån där serietecknare jag beskrev i 19/9-recensionen: allt han gör är magiskt bra (åtminstone allt i denna samling). Han publiceras tydligen i ett gäng engelskspråkiga vecko- och månadsmagasin.
Som tecknare är han brilliant. Utan problem pendlar stripparna mellan ett dussin olika, tekniskt fulländade, både mono- och polykroma stilar.
Ett exempel på en typisk Gurewitch-story: en ensam liten gosse ser moloken ut och säger "Boy, I'd sell my soul for a puppy". I ruta två blir han bönhörd och en hundvalp uppenbarar sig. I ruta tre och fyra har de en jättemysig dag med frisbeekastning och tittande på magnifik solnedgång. I den femte och sista rutan ser vi pojken fjättrad i kedjor i en obehaglig ställning i ett inferno av eld. Slut.
Betyg: e e e e e
Snorrika jänkare i europeisk konstgallerimiljö. Nästan lika långt från min vardag som, säg, scifi-, zombie- eller fantasyrullar. Men va fasen, Woody Allens relationsdrama är rätt underhållande. Även om Javier Bardem, Penelope Cruz och Scarlett Johansson tillför filmen en viss magi så är storyn tämligen banal (bortsett från trekanten, som ju inte är supervanlig i romantiska komedier).
Betyg: e e e
Dammade tv:n förra veckan. För en gångs skull vippade jag försiktigt upp burken för att komma åt dammet på undersidan. Där var den. Yippie-ka-yey.
Att beskåda alla rara liveframträdenden och videos är ju rena julafton, inte tu tal om saken. Omslaget gör gällande att vi kommer att bjudas på Sabbath-storyn in their own words. Säkert. Basisten Geezer Butler och gitarristen Tony Iommi sitter mest och river av fåniga anekdoter under någon minut mellan de musikaliska inslagen. Trummisen Bill Ward figurerar bara i ett kort uttalande i extramaterialet. Ozzy Osbourne hade givetvis varit kul att höra, men hans fru är ju sjukligt selektiv när det gäller hans åtaganden.
Hursomhelst, musiken är knäckande bra och dessa inslag har jag sett åtskillga gånger under veckan.
Betyg: e e e e
Fråga mig inte varför jag och frun började titta på den: det bara blev så. Kanske för att vi tycker att Kjell Bergqvist har något.
En bra psykologisk thriller. Varken mer eller mindre (eller, tja: psykologiskt drama (om den genren existerar)). Skulle Svenska Filminstitutet göra en lärarhandledning till skolan om en film om vänskap och makt/maktmissbruk skulle faktiskt Kocken vara ett bra material.
Betyg: e e e e